Stworzyłam piramidę żywienia pacjenta bariatrycznego, która przedstawia jak powinno wyglądać codzienne żywienie po operacji bariatrycznej.
1. Ważny jest codzienny ruch – czy to spacery, rower, ćwiczenia czy basen. Ważne, aby pacjent wybrał to co lubi robić, aby kształtować nawyki na dłużej.
2. Woda – pij ok. 8 szklanek ( 1,5-2l) napojów niesłodzonych – najlepiej woda niegazowana.
3. Pamiętaj o białku! W każdym z posiłków, powinno się znaleść jakieś źródło białka np. mleko, serki twarogowe, mięso, jaja, strączki czy ryby.
4. Warzywa i owoce – ich forma przygotowania jest różna na każdym etapie rozszerzania diety po zabiegu bariatrycznym.
5. Produkty zbożowe powinny się pojawić na talerzu, ale proporcjonalnie najmniej w stosunku do białka, warzyw i owoców.
6. Nie zapominajmy o tłuszczach, szczególnie tych roślinnych – oleje, orzechy czy awokado. Warto dodawać do dań, aby zapewnić lepszą smakowitość dania oraz wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( A,D,E,K).
Najważniejsze, aby udać się do specjalisty ds. żywienia zajmującym się odżywianiem pacjentów bariatrycznych. Indywidualnie wtedy wskaże, jak powinno wyglądać żywienie przed i pozabiegowe.
ZAPRASZAM NA KONSULTACJE STACJONARNE ŁÓDŹ/BRZEZINY LUB ONLINE – więcej w zakładce sklep.
mgr Izabela Nowak
dietetyk kliniczny