ETYKIETY- II CZĘŚĆ
Co powinniśmy znaleźć na etykiecie produktu spożywczego?
- nazwa żywności;
- wykaz składników wraz z zaznaczonymi w nim alergenami;
- ilość netto;
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia;
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia;
- nazwa lub firma i adres podmiotu odpowiedzialnego z informację na temat żywności;
- informacja:
wartości energetycznej podawanej w kJ (kilodżulach) i w kcal (kilokaloriach);
o zawartości węglowodanów, cukrów, soli, białka, tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych – w przeliczeniu na 100 g, 100 ml produktu lub na podstawie wielkości opakowania bądź średniego spożycia porcji na dorosłą osobę (będzie obowiązkowa od 13.12.2016 r.).
CZYM JEST RWS?
Skrót RWS oznacza referencyjne wartości spożycia. Informuje nas o orientacyjnej całkowitej wartości energetycznej diety oraz zawartości składników odżywczych, które powinny być spożyte w ciągu całego dnia przez przeciętną osobę dorosłą.
RWS przedstawiany jest w formie graficznej zazwyczaj na froncie opakowania produktu spożywczego.
Na ich podstawie można łatwo ocenić, które produkty dostarczają więcej składników, które powinny być ograniczone w diecie – cukry proste, tłuszcze nasycone.
JAK LICZONE JEST RWS?
Ilość tłuszczu w 100 g produktu: 11 g
Ilość tłuszczu w porcji 20 g: 2,2 g
%RWS jaki wnosi porcja: 70 g to 100% zapotrzebowania = dlatego 2,2 g to 3% (wyliczone z proporcji x= 1,1×100/70=3,14±3%).
CZĘSTE CHWYTY MARKETINGOWE:
• Kolorowe opakowania
• Atrakcyjna cena
• Wszędobylska reklama
• Wprowadzające opisy w błąd informacje na pierwszym planie
np. Zasady używania określeń „domowa” lub „określenie babuni/ dziadziunia”, „tradycyjna”, „naturalna”, „bez konserwantów”, „bez barwników”, „bez sztucznych słodzików”, „wolna od GMO” w znakowaniu żywności nie zostały szczegółowo uregulowane. Informacje te mają za zadanie uatrakcyjnienie przekazu marketingowego i nierzadko nie niosą ze sobą żadnej informacji albo wprost wprowadzają w błąd.
• Zatajanie informacji – mały druk
KUPUJ Z GŁOWĄ:
1. Często niska cena jest równoznaczna z gorszą jakością!
2. Nie kupuj żywności nieznanego pochodzenia.
3. Nie sugeruj się kolorowym opakowaniem, ciekawym określeniem produktu.
4. Porównuj skład podobnych wyrobów, np. parówki mogą zawierać od 10 – 95% mięsa.
5.Pamiętaj, ze skład podawany jest od największej ilości danego składnika do najmniejszego.
6.Kontroluj terminy przydatności do spożycia oraz warunki przechowywania.
7. Nie kupuj żywności z dużą ilością E- dodatków.
8. Kontroluj ilość cukru, pamiętaj 1 łyżeczka = 5 g.