ZADZWOŃ 690 188 548

SEZON GRILLOWY A ODCHUDZANIE

utworzone przez | maj 2, 2022 | Aktualności

Już coraz częściej w moim gabinecie zaczynają padać pytania, a co mam podczas grillowania?

Majówka zawsze rozpoczyna sezon grillowy u większości Polaków! Każdy z Nas na pewno będzie organizował lub będzie zaproszony na taki obiad/kolację. Nie rezygnujmy z takiej okazji, tylko pamiętaj o odpowiednim doborze posiłków.O czym musisz pamiętać, aby nie pofolgować podczas takiej „grillowej uczty”?

  1. Zachowaj regularność posiłków- czyli staraj spożywać posiłki tj. masz to na co dzień zaplanowane. Nie omijaj posiłków, nie głodź się – to powoduje tylko większy apetyt, co później wiązać się może ze zwiększoną ilością zjadanych kcal w jednym posiłku.
  2. Jakość ma znaczenie. Staraj się, aby nie było to mięso wieprzowe = karkówka, tylko mięso drobiowe: indyk/kurczak, jak kiełbaska to też dobrej jakości i najlepiej drobiowe. Zawierają mniej tłuszczu co za tym idzie są mniej kaloryczne.

    Dodatkowo w ofercie większych sklepów możecie  gotowe dania na grilla np. doprawione ostrymi przyprawami, często dodatkowo z boczkiem  (czyli bardziej tłuste) o wiele bardziej słone- w celu konserwacji tych grillowych „pyszności”.

Co zatem wybierać?

– zdrowsze wersje dań; np. szaszłyki warzywno-mięsne, banany, warzywa np. cukinia, papryka, ryby: pstrąg ( pyszny!), łosoś, hamburgery wykonane z dobrej jakości wołowiny – najlepiej wszystko przygotować samemu ze świeżych produktów.

– dodatki: ketchup czy majonez- zastąp go mniej kalorycznymi wersjami np. stwórz własny sos czosnkowy, tzatziki, jogurt ze świeżymi ziołami,

-dodatkowo warto mieć przygotowaną do tego sałatkę ze świeżych warzyw- to czas nowalijek, czyli o wiele większym asortymentem warzywnym niż w okresie jesienno-zimowym!;) Korzystajcie z tego😉

  1. Nawodnienie- pamiętaj, aby tutaj nie szaleć z napojami – szczególnie słodkimi, gazowanymi oraz alkoholem. Jak wiemy piwo ma prawie 250 kcal w 500ml, zatem lepiej sięgnąć po lampkę wina półwytrawnego. Dodatkowo pacjenci po endoskopowym zmniejszaniu żołądka nie mogą spożywać nic gazowanego ( w tym piwo). Uwaga: piwa bezalkoholowe to też ok. 200kcal. Najlepiej wybrać wodę z cytryną, miętą lub innymi owocami – np. można też wrzucić malinę, truskawkę, kiwi lub tworzyć  własne mrożone herbaty.
  2. Aktywność fizyczna! Staraj się po takiej uczcie na świeżym powietrzu wykorzystać przestrzeń i np. pograć w badmintona, pospacerować, pograć w piłkę. Ruch, jak sami wiecie jest bardzo ważny i ewentualnie tą małą nadwyżkę kaloryczną, zniweluje.

Kilka propozycji na zdrowsze wersje dań z grilla:

SZASZŁYKI

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 400 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 młoda cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • Przyprawy: 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku.

    Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać.Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem.

SOS TZAZIKI

  • 200 g ogórków
  • 400 g jogurtu greckiego
  • ok. 1/2 ząbka czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine

Ogórki umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub też pokroić w drobną kosteczkę).Wymieszać z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ilość do smaku). Doprawić solą i pieprzem.Można opcjonalnie dodać: szczypiorek, miętę (część odłożyć do posypania po wierzchu) oraz dodać ocet lub sok z cytryny.Wymieszać, przełożyć do czystej miseczki, polać oliwą i udekorować odłożoną zieleniną. Można też udekorować czarnymi oliwkami.

PSTRĄG Z GRILLA ( 4 porcje)

  • 2 pstrągi wypatroszone
  • 2 -3 łyżki masła
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 4 plasterki cytryny

 Pstrąga umyj i obetrzyj ręcznikiem papierowym. Do rozpuszczonego masła dodaj natkę i koperek, wyciśnij przez praskę czosnek, posól i popieprz – wymieszaj. Ryby oprósz solą i pieprzem – w środku i z zewnątrz, nałóż do środka ryb część masła z ziołami, resztą posmaruj wierzch rybek. Ułóż plasterki cytryny.Zawiń ryby w folię aluminiową i schowaj do lodówki na kilka godzin. Ryby możesz ugrillować bezpośrednio w tej folii – około 10-12 z każdej strony.

GRILLOWANE BANANY

  • 2 banany
  • gorzka czekolada

do podania – opcjonalnie

  • kwaśne owoce – porzeczki, maliny, wiśnie
  • płatki migdałów

Banany grillowany należy przyrządzać pośrednio, najlepiej na środkowej części rusztu po stronie rynienkowej. W tym celu zewnętrzne palniki ustaw w pozycji średniej a środkowe na których grillujesz owoce w pozycji słabej. Przytnij łodygę bananów i przekrój je wzdłuż na połowę. Wciśnij w banana pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Ułóż na grillu skórka do dołu. Alternatywną metodą grillowania jest również przyrządzanie banana z grilla w folii. Grilluj około 10 minut, banany są gotowe, gdy miąższ zaczyna odchodzić od skórki, a czekolada się roztopi.

 

SMACZNEGO GRILLOWANIA!
mgr Izabela Nowak